Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Markten blijven het goed doen ondanks renteverhoging. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Nog steeds optimisme troef

Met de besluiten van de centrale banken over de belangrijkste rentes was het een gewichtige week op de markten. Ze werden voorafgegaan door de publicatie van de prijsindex in de eurozone die meer dan verwacht daalde van 9,2% naar 8,5%. Wat betreft de onderliggende inflatie, die vastgeroest bleef op 5,2%, was er echter sprake van een status quo. Zoals voorzien verhoogde de Fed woensdag de basisrente met 0,25% om uit te komen binnen de vork van 4,50-4,75%, de ECB tilde de depositorente dan weer 0,5% hoger naar 2,5%. De Bank of England deed er eveneens 0,5% bij en landde op 4%. Aangezien de meeste van die cijfers in de lijn der verwachtingen lagen, trachtten de waarnemers vooral uit de woorden van de centraal bankiers meer info voor de toekomst te halen. Ze menen toch enkele positieve signalen opgepikt te hebben. Ook de beurzen konden profiteren van de opleving van de technologiewaarden, meer bepaald dankzij de goede resultaten van Meta. De matige resultaten van Apple en Amazon en de ronduit flauwe cijfers van Alphabet zetten geen rem op het heersende optimisme. Vrijdag deed de sterk toegenomen jobcreatie in de VS, die duidt op een inflationistische economie, beleggers hun winsten nemen. Toch sloot de S&P500-index de week af met een stijging van 1,62%. De Nasdaq won 3,31% en de Stoxx 600 1,23%. De index FTSE 100 haalde een historisch hoogtepunt. De euro, die in de loop van de week meer dan 1,10 dollar waard was, kalfde vrijdag bij de slotbel af tot 1,08 dollar en een vat Brent-olie dook opnieuw onder 80 dollar.

Krachtmeting tussen Fed en markten

Tijdens de persconferentie blies Jerome Powell koud en warm. Enerzijds erkende hij dat “het desinflatieproces ingezet is”, wat “fedspeak” is voor een afnemende inflatie. Beleggers onthielden vooral het magische woord “desinflatie”. Maar anderzijds waarschuwde de baas van de Fed ervoor dat de inflatie nog steeds hoog blijft en dat hij “veel meer bewijzen nodig heeft vooraleer hij er gerust in is dat de inflatie zich op een duurzaam dalend traject bevindt”. Kortom, “de taak van de Fed zit er nog niet op”. We mogen dus nog twee verhogingen met 0,25% verwachten in maart en mei, wat de belangrijkste rente binnen de vork van 5-5,25% tilt. En daarna? Het is daar dat de Fed en de markten van mening verschillen. Volgens de “dot plot” van december zou de Fed even op de pauzeknop drukken en dan in 2024 de rente laten zakken, maar de markten gaan uit van twee renteverlagingen in het tweede semester van 2023. De hoop op een snelle inflatiedaling en bijbehorende renteverlaging zorgden in januari voor een boost van de obligaties en aandelen, maar die hausse steekt natuurlijk stokken in de wielen van deflationistische stappen die de Fed zet. Een Fed die te allen prijze een verhitting van de markten wil vermijden. Indien de centrale bank in de toekomst gelijk krijgt - en de tewerkstellingscijfers bewijzen dat de Fed geen ongelijk heeft als ze wantrouwig blijft – riskeren de markten de andere kant op te gaan. De Fed kan zich echter ook geen brutale landing van de Amerikaanse economie permitteren. Na de volgende vergadering op 15 maart zullen we meer weten over haar plannen.

ECB houdt voet bij stuk

De ECB heeft aangekondigd dat ze in maart de rente nogmaals zal optrekken met 0,5% en Christine Lagarde liet al uitschijnen dat er nog verhogingen staan aan te komen. Er wordt nog steeds op een maximale rente van 3,5% gemikt in de eurozone. Lagarde kwam nog straffer uit de hoek dan collega Powell en wondt er geen doekjes om. Ze zei dat de inflatie “veel te hoog is” en dat de onderliggende druk op de prijzen nog “heel levendig” is. Ze vreest ook voor de inflationistische druk die wordt teweeggebracht door nieuwe loononderhandelingen en vakbondsacties in de lidstaten van de EU. Hoewel de recessievrees de voorbije weken wat wegebde, blijft de ECB geen duimbreed toegeven op haar rentebeleid. Nogal harde woorden (“hawkish”) van Christine Lagarde die de markten er echter niet van weerhielden te hopen op een vertraging van de renteverhogingen. De belofte van de ECB om in mei het verhogingstempo te herevalueren werd door sommige waarnemers als het signaal gezien dat de ECB even een pauze zou inlassen. Hoe meer men achter de woorden van de centraal bankiers zoekt, hoe groter de kans dat men uiteindelijk hoort wat men wil geloven.

De party-pooper van de week

Na Marko Kolanovic, steranalist bij JP Morgan, is het nu aan de beurt van Michael Wilson, hoofdstrateeg bij Morgan Stanley, om voor gevaar te waarschuwen. Ervan uitgaande dat de beursrally van januari hoofdzakelijk een seizoenseffect is dat versterkt wordt door massaal shortselling, voorziet Wilson een duik met 25% van de S&P500 gevolgd door een herstel tegen het einde van het eerste of tweede kwartaal. Hij fundeert zijn analyse op het feit dat de te euforische markt geen rekening houdt met de gedaalde bedrijfswinsten ten gevolge van de kostenstijging en herhaalt ook zijn leuze “Don’t fight the Fed”. Verwacht dus niet zomaar een renteverlaging. Een mening die ook door andere experten zoals Richard Bernstein en Mohamed El-Erian wordt gedeeld. Volgens hen is het mogelijk dat de inflatie vastkoekt en moet de Fed voet bij stuk houden zonder rekening te houden met de misplaatste hoop van de markten, waarvan we reeds de eerste tekenen zien in de opleving van de speculatie (herstel van cryptovaluta en “meme stocks”).

Resultaten met de glimlach…

Tussen de lawine aan resultaten die de voorbije week binnenliepen waren er enkele bedrijven die zich onderscheidden. Na een jaar 2022 waarin Meta Platforms met 70% kelderde op de beurs is het opnieuw aan het opklimmen met resultaten van KW4 die een herstel laten uitschijnen. Ten opzichte van 2021 nam de winst een serieuze duik, zowel in het laatste kwartaal (-55%) als over het ganse jaar (-41%), maar de omzet houdt stand en doet zelfs beter dan de prognoses. 2023 zal het jaar van “de efficiëntie” zijn verklaarde Mark Zuckerberg die de exploitatiekosten drastisch wil terugschroeven. Meta, dat de laatste jaren massaal aanwierf, heeft 11.000 werknemers aan de deur gezet. Dat is 13% van het personeelsbestand. De onderneming die 3 miljard dagelijkse gebruikers telt, gaat blijven investeren in de metaverse en zal voor 40 miljard dollar eigen aandelen inkopen, bovenop wat er al gepland was. Dit bewijst dat het bedrijf vertrouwen heeft in zijn toekomstperspectieven. Deze week veerde de titel 23% op, 55% sinds het begin van het jaar.

Ook Deutsche Bank kon uitpakken met beter dan verwachte resultaten. Ze boekte een winst van 1,8 miljard euro in het recentste kwartaal en 5 miljard euro voor het jaar 2022, een toename van 159%. Net als andere bankinstellingen kon DB fors profiteren van de renteverhogingen. De gestegen energieprijzen waren dan weer een zegen voor oliereus Shell die een recordwinst van 39,9 miljard dollar realiseerde in 2022, meer dan het dubbele van de winst in 2021. Dit kwartaal gaat Shell voor 4 miljard dollar aandelen terugkopen en zijn dividend optrekken met 15%.

… en resultaten die zuur lachen

Drie andere techgiganten waren eveneens op het appel. De gedeeltelijke stilstand van de megafabriek in Zhengzhou had zijn weerslag op het trimestrieel zakencijfer van Apple, 5,5% lager dan in 2021 en onder de verwachtingen van de analisten. Apple had ook te lijden onder een verzwakte pc-markt, een gestegen dollar en een moeilijke economische conjunctuur. Het bedrijf publiceert geen prognoses meer, maar Tim Cook verwittigde dat het een hobbelig parcours kan worden op korte termijn. Daarnaast liet hij ook wel weten dat de productieproblemen met de iPhones zijn opgelost en dat hij geen grote ontslagrondes verwacht, wat toch een goed teken is. Deze week deed de titel er trouwens bijna 6% bovenop en bijna 19% sinds het begin van het jaar.

Amazon kwam met een omzetcijfer dat 9% hoger lag dan in 2021 en het beter deed dan de analistenverwachtingen. Met zijn reclame-inkomsten die 19% gestegen zijn heeft het nu 7,3% van de wereldmarkt in handen. Clouddivisie AWS bracht wel minder op dan in 2021 en de nettowinst werd gesloopt door de investering in de bouwer van elektrische wagens Rivian, die zware verliezen leed in 2022. “Op korte termijn moeten we afrekenen met een onzekere economische toestand, maar voor de opportuniteiten op de lange termijn blijven we optimistisch”, aldus CEO Andy Jassy. Alphabet (Google) bracht het er ongetwijfeld het slechtst van af van de drie big-techbedrijven. De omzet steeg maar met een magere 1% en 32% van de winst, die onder de verwachtingen bleef, ging in rook op. Hoewel de clouddivisie goed standhield namen de reclame-inkomsten af en stegen de exploitatiekosten fors. Er volgden ook massaal veel ontslagen. Ondanks al die moeilijkheden profiteert de titel van de klim van de technologiewaarden: plus 4,5% op een week en plus 18,5% sinds het begin van het jaar.

De obligatie van de week

In het kader van de herfinanciering van zijn schulden heeft IBM een obligatie-uitgifte gelanceerd in verschillende schijven en valuta. Ze is gespreid over negen tranches in dollar, euro en Britse pond met vervaldagen gaande van 2026 tot 2053. Nemen we bijvoorbeeld de obligatie met looptijd tot 6 februari 2028 in coupures van 100.000 dollar. De huidige coupon bedraagt 4,5%, wat goed is voor een rendement van 4,318%. IBM bleef in tegenstelling tot andere techbedrijven gespaard van veel strubbelingen en heeft zeer solide ratings: A3 bij Moody’s en A- bij Standard & Poor’s. In 2022 genereerde “Big blue” een omzet van 60,5 miljard dollar, 12% meer dan in 2021. De cloudactiviteiten stoomden met 17% door naar 22,4 miljard. Met een beschikbare cashflow van 10,5 miljard beschikt het bedrijf tevens over een comfortabel vangnet.

Het aandeel van de week

Deze week komt er opnieuw een stortvloed aan resultaten aan. We kijken uit naar die van BP, Walt Disney, Uber, AbbVie, AstraZeneca, Paypal, PepsiCo, Unilever, Siemens AG, KBC Group, L’Oreal, TotalEnergies, Vinci, BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, Zurich Insurance, Volvo, Saab, Adyen, ArcelorMittal, ABN Amro en Aegon.

Walt Disney, met opnieuw oud-CEO Bob Iger aan het roer na de controversiële tussenpaus Bob Chapek, verwacht een goed jaar. De 30 miljard dollar die in streamingdienst Disney+ werd gepompt, begint geld in het laatje te brengen. Als we er die van Hulu, ESPN+ en Star+ bijtellen, komt Disney momenteel aan 236 miljoen abonnees, wat meer is dan Netflix. Het is natuurlijk nog steeds een zwaar verlieslatende afdeling wegens de enorme productiekosten, maar het bedrijf hoopt in 2024 winstgevend te zijn. In de cinemazalen zal Disney in 2023 niet meer kunnen uitpakken met prestaties zoals die van “Avatar 2: the way of water”, dat al 2 miljard dollar opbracht, of “Top Gun: Maverick”, maar het denkt wel enkele blockbusters te kunnen releasen, waaronder drie Marvel-producties en een vervolg op “Indiana Jones”. Na de covidperiode stroomt het volk ook weer toe in de pretparken. De titel wordt als goedkoop beschouwd en analisten geven een koopadvies. Na een val van 44% in 2022 is het aandeel al 27% opgeklommen sinds 1 januari.

Net als de meerderheid van de banken zou ook KBC Group in theorie moeten profiteren van de renteverhogingen. Jefferies gaat uit van “een significante stijging van de netto-intrestinkomsten”. Meerdere analisten hebben recent hun koersdoel opgetrokken, maar de consensus blijft neutraal (het aandeel houden). KBC is een solide bank met een hoge rentabiliteit. Het voor 2023 verwachte nettodividend per aandeel bedraagt 4,51 euro, wat een significant rendement van 6,74% oplevert.

Het ganse Goldwasser Exchange team wenst u een aangename week.