Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

IBA, Kinepolis, Melexis, Fagron ... focus op de nieuwste adviezen van de analisten

Oblis nodigt u met deze uit om de updates van de analisten voor Belgische aandelen te bekijken die de afgelopen week gepubliceerd werden. Melexis, een van de allereerste beursgenoteerde bedrijven om de resultaten op woensdag te publiceren, kreeg in eerste instantie uiteraard alle aandacht.

Vier brokers passen hun koersdoel voor Melexis aan

Niet minder dan vier brokers hebben hun advies voor deze halfgeleiderspecialist gefocust op de auto -industrie (90% van de omzet) bijgewerkt. Het bedrijf kondigde recordresultaten over 2022 aan, inclusief een omzet van 836,2 miljoen euro. De ontwikkelaar van YProis -sensoren trok ook de guidance op en verhoogde het dividend met 34%. In reactie op de publicatie  van deze resultaten hebben Berenberg, Deutsche Bank, KBC Securities en UBS allemaal hun koersdoel verhoogd voor dit aandeel dat vrijdag op 104,8 euro sloot.

Gezien een koersdoel dat naar boven werd herzien van 112,00 tot 120,00 euro (met het advies ‘accumuleren’), is er sprake van optimisme bij KBC Securities, waar wordt opgemerkt dat de onderliggende trends nieuwe kansen zullen blijven genereren die zullen bijdragen aan de groei.

Berenberg heeft een advies ‘houden’ voor het aandeel, terwijl het koersdoel wordt verhoogd van 90,00 tot 100,00 euro, met daarbij de opmerking dat de goede resultaten niet echt verrassend waren. Dit terwijl de vooruitzichten ‘solide’ werden genoemd, wat een vertraging van de groei suggereert. Die is echter niet het resultaat van een vertraging van de vraag, maar van capaciteitsbeperkingen bij het bedrijf zelf.

KBC Securities ziet een (iets) hoger koersdoel voor IBA

De wereldleider in oplossingen voor Proton Therapy, die zijn jaarresultaten op 23 maart zal publiceren, zag zijn koersdoel opgetrokken worden bij KBC Securities tot 20,50 euro tegenover 19,00 euro eerder. Op de achtergrond merkte KBCS op dat zijn prognoses rekening houden met de positieve financiële impact van het grootste contract afgesloten in de geschiedenis van IBA. Het betreft een contract voor 10 protontherapie eenheden in Spanje, voor een bedrag van ongeveer 400 miljoen euro, inclusief onderhoudscontracten voor meerdere jaren. De terugtrekking van Variant uit de markt, de belangrijkste concurrent in protontherapie, geeft IBA meer macht in termen van prijszetting, voegde KBCS er aan toe. Waardoor 2024 en 2025 zich als veelbelovend aankondigen. De koers van IBA won vorige week meer dan 10% tot ruim 18 euro.

Lager koersdoel voor Kinepolis

KBC Securities is daarentegen minder optimistisch voor Kinepolis, dat zijn voorspelling voor het lopende jaar heeft herzien, van 40 tot 36 miljoen bezoekers, waarbij 2023 als een overgangsjaar wordt beschouwd. Analist Guy Sips verwacht ook iets minder bezoekers volgend jaar, het aantal verwachte bezoekers in 2024 is teruggebracht tot 43,4 miljoen. KBC Securities stelt daar wel de prijszettingskracht van Kinepolis tegenover, evenals een toename van de gemiddelde uitgave gedaan per bezoeker. KBC Securities verlaagt het koersdoel van 68,00 naar 59,00 euro, maar dat is nog altijd flink boven de laatste slotkoers van 41 euro op vrijdag. Het koopadvies blijft gehandhaafd.  

Lager koersdoel voor Care Property

Kepler Cheuvreux heeft op zijn beurt het koersdoel voor Care Property Invest, een van de Belgische specialisten in de gezondheidszorg, verlaagd. Het koersdoel werd verlaagd van 19,00 tot 15,50 euro, terwijl de koers van aandeel vrijdag op 14,7 euro werd afgevlagd. De broker herinnert er aan dat de kapitaalverhoging aan het begin van het jaar een verwatering van ongeveer 10 procent veroorzaakte. Het koerspotentieel voor deze GVV wordt als beperkt ingeschat, tenzij er natuurlijk een openbaar bod zou worden uitgebracht op het bedrijf.

ING is minder optimistisch voor Fagron

ING is minder optimistisch voor Fagron, een toeleverancier van grondstoffen aan apotheken. Het koersdoel voor het aandeel werd verlaagd tot 15,5 euro, tegenover voordien 17,5 euro (laatste slotkoers 13,2 euro). De analisten die het aandeel volgen hebben hun waarderingsmodel herzien om rekening te houden met de stijging van de rentetarieven (en dus ook de financieringskosten) en met de verlaagde guidance. ING handhaaft het advies ‘houden’ en zegt te wachten op de opening van de nieuwe Amerikaanse steriele fabriek in Wichita, die essentieel is in het groeitraject van het bedrijf.