Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Primaire markt wordt gemeden door aankondigingen centrale banken

De week kondigde zich complex aan voor de obligatiemarkt omdat ze bol stond van de belangrijke afspraken: gewichtige macro-economische statistieken, de publicatie van bedrijfsresultaten en de beslissingen van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) betreffende de monetaire politiek.

"Begin van desinflatie"

Uiteindelijk waren de monetaire beslissingen zoals verwacht, maar de drie grote centrale banken (Fed, ECB en BoE) lieten toch verhopen dat het einde van de cyclus van monetaire verstrakking in zicht is.

Het was de Fed die zich woensdagavond het meest optimistisch toonde. Jerome Powell verklaarde dat er een begin van desinflatie (inflatieafname) merkbaar is in de VS.

Uit de verklaringen van de BoE en de ECB (donderdag) konden beleggers opmaken dat er nog slechts een of twee significante renteverhogingen zullen nodig zijn om de prijsstijgingen in te dijken.

Amerikaanse tewerkstellingsgraad als pretbederver

De obligatiemarkten reageerden positief, maar ze hadden nog geen rekening gehouden met het maandrapport (vrijdag) over de Amerikaanse tewerkstellingsgraad die veel beter dan voorzien uitviel. Er werden namelijk driemaal zoveel jobs gecreëerd dan verwacht en het werkloosheidsniveau is nooit lager geweest sinds 1969.

Bijgevolg veegde het rendement van de Amerikaanse staatsobligaties op tien jaar vrijdag het merendeel weg van de daling van de dagen ervoor. De week werd op een zo goed als stabiel niveau afgesloten rond 3,52%.

Ook de Duitse tegenhanger met dezelfde looptijd bleef nagenoeg stabiel: rond 2,2% voor het begin van het weekend nadat hij donderdag meer dan 20 basispunten inboette in de nasleep van de beslissingen van de ECB.

Het Belgische rendement op 10 jaar verloor ongeveer 5 basispunten en landde tegen het einde van de week op 2,73%.

Euro remt af, goud daalt…

Op de wisselmarkten sloot de euro af met een daling van 1% naar 1,0799 dollar na de piek van 1,1036 op donderdag. Over het algemeen kwam de dollar versterkt uit de week ten opzichte van de belangrijkste valuta: zo'n 1,2% volgens de dollarindex.

Een ounce goud kalfde echter 2,7% af tot 1.877 dollar (+/- 1.716 euro).

Jumbo-uitgifte voor "Big blue"

Binnen de context van monetaire besluiten en publicaties van bedrijfsresultaten meden de emittenten de primaire markt, op enkele uitzonderingen na.

Een van die uitzonderingen is het bekende IBM. "Big blue" lanceerde een uitgifte in verschillende schijven en valuta vóór de aankondigingen van de ECB en de Fed, maar ook vóór verscheidene technologietitanen (Alphabet, Amazon, Apple) hun resultaten bekendmaakten.

De operatie is gespreid over negen nieuwe lijnen voor een totaal bedrag van ongeveer 8 miljard euro. Dat is meteen de grootste operatie op de corporate investment-grademarkt sinds november 2021.

We geven ook nog mee dat Pemex een deel van zijn schulden heeft geherfinancierd. Het Mexicaanse oliebedrijf, met de grootste schuldenberg in de sector, moest wel een coupon in de dubbele cijfers (10%) aanbieden om beleggers ervan te overtuigen hun geld uit te lenen voor een periode van tien jaar.