Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Prijs dollarobligatie Alphabet 1,1% 2030 per 2.000 diep onder pari

Vandaag richten we onze aandacht op de obligatie Alphabet met een restduur van 7 jaar (coupures van 2.000 dollar, circa 1.895 euro). Deze in 2020 uitgegeven lening noteert momenteel op de secundaire markt met een forse korting.

De recentste prijs van de obligatie bedraagt namelijk 78,97% van de nominale waarde. Hierdoor landt het rendement op 4,45%, rekening houdend met een coupon van 1,1% en een uiterste vervaldag op 15 augustus 2030. De rating valt in het investment-grade segment: Aa2 bij Moody's en AA+ bij Standard & Poor's.

Vanwaar die korting?

De lening werd gelanceerd toen de rentes zeer laag stonden, vandaar ook de kleine coupon. Sindsdien moesten de Centrale Banken, de ECB en de Fed, hun beleidsrente optrekken om de inflatie te counteren. Dit leidde tot een daling van de prijzen van obligaties, maar in de omgekeerde richting ook tot een stijging van het rendement.

Fiscaal aantrekkelijk

U weet ook dat het huidige prijsniveau de obligatie fiscaal aantrekkelijk maakt voor de in België residerende belegger. De meerwaarde tussen de aankoopprijs en de aflossingsprijs is immers vrijgesteld van belastingen.

Daarnaast zijn er ook weinig opgelopen intresten te betalen bij een eventuele aankoop. De coupon wordt namelijk halfjaarlijks uitgekeerd: op 15 augustus en 15 februari. De laatste uitkering gebeurde dus pas vorige maand.

Holding

Alphabet is een holding boven een conglomeraat van bedrijven die in handen zijn van Google. Van die bedrijvenstructuur maakt de alom gekende en wereldwijd de grootste internetzoekmotor Google deel uit, maar eveneens YouTube, Android, Chrome, Gmail, Google Maps, Google Drive, Google Play en Google Books.

Verder horen er ondernemingen bij die niet meteen met het internet gelinkt zijn. Dat zijn onder andere Nest (geconnecteerde objecten en domotica), Life Sciences (op gezondheid gericht en concreet werkend met contactlenzen die het glucoseniveau meten), Calico (gezondheidsonderzoek gericht op ouderen), Fiber (voor internettoegang), X (lab voor alle langetermijnprojecten) en Ventures (investeringen).

Het leeuwendeel van de inkomsten van de firma uit Mountain View komt uit reclame, meer bepaald op YouTube.

Reclame-inkomsten, ChatGPT...

In 2022 boekte Alphabet volgens de laatste jaarcijfers een omzet van 282,4 miljard dollar (+/- 268 miljard euro), een stijging van 10% op een jaar (+14% bij constante wisselkoersen). De nettowinst zette nochtans een stapje terug naar 60 miljard dollar (+/- 56,9 miljard euro) tegenover 76 miljard een jaar eerder. Ook de rentabiliteit verloor terrein. De oorzaak dient gezocht bij dalende reclame-inkomsten op Google en YouTube.

Alphabet wordt tevens geconfronteerd met de sterke opkomst van generatieve AI (artificiële intelligentie) zoals ChatGPT, dat ontworpen is door OpenAI en gefinancierd wordt door Microsoft. Die AI zou op het gebied van zoekmotoren wel eens aan het quasi-monopolie van Google kunnen knagen, meteen de grootste inkomstenbron van Alphabet.

Op Wall Street kan Alphabet uitpakken met een beurswaarde van ongeveer 1.210 miljard dollar (+/- 1.146 miljard euro).