Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Amerikaanse tewerkstelling tempert uitspraken Powell. Slechte periode voor Amerikaanse banksector. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Rentemarkten: nieuwste episode volgt dinsdag met de bekendmaking van de consumentenprijzen

De consumentenprijsindex van februari in de VS, die dinsdag bekendgemaakt wordt, zal door de beleggers met argusogen gevolgd worden. Dit na opnieuw een week vol beproevingen die gewrongen zat tussen de redelijk harde woorden van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, en de maandelijkse werkloosheidscijfers die in de VS toch eerder als geruststellend beschouwd werden door de marktspelers.

Powell verklaarde namelijk voor het Amerikaanse Congres dat de centrale bank de rentes ongetwijfeld meer zal moeten optrekken dan voorzien om de nog steeds hoge inflatie in te tomen. Tegenover een Fed die bereid is indien nodig agressiever uit de hoek te komen bleef de reactie van de traders niet uit. Zij mikken nu op een renteverhoging van 50 basispunten (0,5%) op 23 maart. Ervoor gingen ze uit van 25 basispunten. Doordat het Amerikaanse rendement op 2 jaar gevoelig is voor de kortetermijnverwachtingen inzake rente overschreed het de grens van 5% en klom woensdag naar 5,096%.

Jerome Powell zei echter ook rekening te zullen houden met de economische gegevens alvorens te beslissen over het niveau van de renteverhogingen. Wat dat betreft waren de data over de arbeidsmarkt voor februari in de VS geruststellend. Want hoewel de jobcreatie solide bleef (en beter dan verwacht), is de werkloosheidsgraad toegenomen en ging het uurloon er minder snel op vooruit dan voorzien. Deze indicatoren werden vlak voor het weekend gepubliceerd en hebben de beleggers ertoe aangezet om hun verwachting voor de volgende renteverhoging die de Fed op 23 maart zal doorvoeren drastisch bij te stellen… In de laagte deze keer.

Eensklaps schakelden de rendementen op Amerikaanse staatsbons op 2 jaar in achteruit om voor het weekend te landen op 4,595% (ongeveer -28 basispunten op een week). De Duitse Bund op 2 jaar klokte af op 3,09% (-13 basispunten op een week). Het rendement op Amerikaanse staatsbons op 10 jaar sloot af op 3,705% en de Duitse tegenhanger op 2,504%.

Rendement staatsbons op 10 jaar
  10/03/2023 03/03/2023 03/01/2023
VS  3,705 % 3,987 % 3,746 %
Duitsland 2,504 % 2,719 % 2,387 %
Italië 4,317 % 4,539 % 4,487 %
België 3,098 % 3,299 % 3,011 %

 

Primaire obligatiemarkt: Nestlé & Harley-Davidson gooien de tank vol

Zal de rendementsdaling van vlak voor het weekend emittenten naar de primaire markt lokken om zo hun financieringsvoorwaarden vast te klikken? Afwachten. Nestlé en Harley-Davidson vonden het moment alleszins rijp om ervan te profiteren.

Vorige maandag bood de Zwitserse agrogigant Nestlé (AA- bij Standard & Poor’s) een coupon van 3,75% om 850 miljoen euro te lenen met een looptijd van 10 jaar. Met een coupure van 1.000 euro is de obligatie toegankelijk voor het grote publiek. Het bij Standard & Poor’s lager genoteerde Harley-Davidson (BBB-) bood dan weer een coupon van 6,5% om schuldpapier in dollar op te halen met een looptijd van 5 jaar.

Enkele recent uitgegeven obligaties 
Emittent  Coupon Looptijd Coupure Hoofdsom Valuta
Harley-Davidson Financial Services 6,5% 10/03/2028 2.000 700 miljoen USD
Nestlé Finance International Ltd 3,75% 3/03/2033 1.000 850 miljoen EUR

 

Valutamarkten: heeft ECB impact op euro?

De dollar werd de voorbije dagen een beetje heen en weer geslingerd. Hij kon een tijdje profiteren van de verklaringen van Jerome Powell, maar dankzij de tewerkstellingscijfers kon de euro verloren terrein goedmaken. Een euro die woensdag zelfs zakte naar 1,0525 dollar steeg nadien wel terug naar 1,0642 en dit nauwelijks enkele dagen voor de volgende ECB-vergadering. Voor de brokers staat het vast dat de ECB donderdag 16 maart de beleidsrente met 50 basispunten zal optrekken, wat de depositorente naar 3% tilt. Dit is een ondersteunende factor voor de Europese munt. Er zal echter vooral uitgekeken worden naar de indicaties die de centrale bank zal geven over de richting die haar monetair beleid zal uitgaan.

Twee centrale banken lijken al verder te staan wat betreft de striktheid van hun monetaire politiek. De centrale bank van Australië heeft (dinsdag) bijvoorbeeld laten uitschijnen even op de pauzeknop te willen drukken nadat ze haar beleidsrente met 0,25% verhoogde en daarmee uitkwam op 3,6%, het hoogste peil van de laatste tien jaar. De centrale bank van Canada heeft al effectief een pauze ingelast voor haar renteverhogingen en (woensdag) haar beleidsrente op 4,5% gehouden.

Blik op de valuta
  10/03/2023 03/03/2023 02/01/2023
EUR/USD 1,0642 1,0625 1,0668
GBP/USD 1,2034 1,2011 1,2048
USD/YEN 135,00 136,12 130,74
USD/AUD 1,5198 1,4775 1,4704
USD/CAD 1,3829 1,3598 1,3575

 

Aandelenmarkt: bankwaarden zijn flop, Continental top

Het was wereldwijd een slechte week voor de banksector die consequent beursverliezen incasseerde. De reden? De problemen bij de Amerikaanse SVB Financial Group, het moederbedrijf van Silicon Valley Bank (SVB), een geprivilegieerde financiële partner van heel wat technologieondernemingen. De bank van de techbedrijven sleurde zowel in de VS als in Europa gans de sector mee de dieperik in. En dat terwijl een andere Amerikaanse financiële speler ook in stormweer zit, namelijk Silvergate Bank. De historische partner van tal van spelers uit de cryptowereld heeft uiteindelijk de handdoek geworpen en aangekondigd dat hij onder curatele gaat geplaatst worden.

De duik van de bankwaarden trok de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten mee in zijn kielzog. De index S&P500 boette bijvoorbeeld op een week 4,6% in, iets wat sinds september 2022 niet meer gebeurd was.

Voor de autotoeleverancier Continental, die de analisten positief verraste met zijn prognoses, was het daarentegen een topweek. Het feit dat de groep een dividend aankondigde van 1,50 euro per aandeel, dus boven de verwachte 1,39 euro, werd eveneens gesmaakt door de markt.

Niettemin lijkt een deel van die verhoging door de bandenproducent reeds in rekening gebracht. Met een stijging van 38% tussen het begin van het jaar en donderdag 9 maart lijkt het erop dat sommigen vlak voor het weekend toch al eieren voor hun geld kozen.

Gans het team van Goldwasser Exchange wenst u een aangename week.