Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Waarom ING voor Bekaert op een 20% hogere koers mikt

De koers van de wereldwijde staaldraadgigant Bekaert daalde maandag met 4,2%. De draadtrekker uit Kortrijk kon echter rekenen op een positief advies van de kant van de analisten.

De analisten van ING verhoogden namelijk hun koersdoel voor het aandeel van 44 naar 48 euro, terwijl maandagavond werd afsloten op 40,78 euro. Dit komt neer op een potentieel van 20% voor het aandeel.

ING rechtvaardigt deze verhoging van het koersdoel op basis van de verkoop door Bekaert van haar Steel Wire Solution-activiteiten in Chili en Peru.

Deze transactie, met een waarde van 350 miljoen, heeft betrekking op de verkoop van productie- en distributiesites voor staaldraadproducten voornamelijk bestemd voor de bouw, landbouw, mijnbouw en voor industriële toepassingen.

Terwijl deze desinvestering zou resulteren in een meerwaarde van 136 miljoen, vermindert dit volgens analisten van ING ook de risico's in de meer volatiele segmenten en in de bulkgoederen.

De opbrengst van de verkoop zal Bekaert in staat stellen de balans verder te versterken en het engagement van het bedrijf voor rendement voor de aandeelhouders en voor de investeringsplannen richting verdere groei te ondersteunen".

Advies ‘houden’ blijft gehandhaafd

Het advies ‘houden’ blijft echter van kracht, dit vanwege de beperkte zichtbaarheid van een aantal factoren op korte termijn voor het bedrijf, terwijl het aandeel op een vergelijkbaar niveau wordt gewaardeerd ten opzichte van de branchegenoten.

ING heeft tevens de winstprognose verlaagd vanwege de zwakkere groeiprognoses voor de divisie Rubber Reinforcement, die zich focust op kabel- en barenoplossingen voor de bandenindustrie, maar ook voor de divisie Steel Wire Solutions.

ING herinnert er verder aan dat Bekaert tijdens de recente jaarresultaten geen numerieke vooruitzichten gaf wegens gebrek aan zichtbaarheid, maar in november omzet- en winstprognoses zal publiceren. Dat zal eerder gebeuren als de macro-economische omstandigheden zich zouden stabiliseren.

Omzet hoger maar winstgevendheid lager

Bekaert, beroemd om zijn groene hekken die de gazons van onze huizen afbakenen, kondigde begin deze maand aan dat het 2022 had afgesloten met een omzetstijging van 17% tot 5,7 miljard euro. Dat was een record voor dit bedrijf met een sterke internationale uitstraling. België is overigens goed voor minder dan 10% van de omzet.

De operationele marge daalde anderzijds van 14,5 naar 11,6% en EBITDA kwam op 654 miljoen euro 5% lager uit.

Een daling die de draadtrekker toeschrijft aan de stijging van kosten en grondstoffen, een inflatie die de draadtrekker niet volledig kon doorrekenen in zijn verkoopprijzen, de daling van de volumes en het uitblijven van gunstige economische omstandigheden in 2022.

Dividend naar omhoog

Onderaan de streep werd het boekjaar afgesloten met een nettowinst van 289 miljoen euro, tegenover 448 miljoen euro in 2021. Die winstdaling kon niet beletten dat de groep zijn dividend met 10% verhoogde tot 1,65 euro.

Naar eigen zeggen is het jaar goed begonnen voor Bekaert en dat in al zijn divisies. Hoewel de macro-economische onzekerheden aanhouden, streeft de groep naar een gemiddelde jaarlijkse organische groei van 3% van de omzet en een onderliggende EBIT marge van 9% tot 11% over de periode 2022-2026.