Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligaties groep Credit Suisse krijgen klappen

De obligaties Credit Suisse zijn in vrije val op de secundaire markt. De huidige koers en het rendementsniveau zijn het bewijs van de grote bezorgdheid die er bij de beleggers heerst over het feit of de Zwitserse bank haar obligatieverplichtingen zal kunnen nakomen.

De obligatie Credit Suisse Group AG met een coupon van 0,65% en een vervaldag op 10 september 2029 bijvoorbeeld noteert nu op de secundaire markt aan 56% van de nominale waarde. Een serieuze duik tegenover de piek van 73,6% die begin februari werd behaald (zie grafiek).

Drie Amerikaanse banken tegen het canvas…

De negatieve spiraal van de obligatie Credit Suisse werd op 9 maart ingezet toen er bezorgdheid de kop opstak over de Amerikaanse banksector nadat er op 8 maart werd aangekondigd dat de kleinere Amerikaanse Silvergate Bank kopje-onder ging. Door de nauwe banden met het wereldje van de cryptomunten zat de instelling die in handen is van de maatschappij Silvergate Capital met de gevolgen van het omvallen van FTX, het cryptoplatform dat er in november het bijltje bij neerlegde.

Diezelfde avond maakte een andere regionale bank Silicon Valley Bank, de favoriet van de techbedrijven, bekend dat er heel wat geld wordt afgehaald. De klanten willen hun deposito's terug en tegelijkertijd vragen ze steeds minder fondsen voor de verdere financiering van hun activiteiten.De klanten willen hun deposito's terug en tegelijkertijd vragen ze steeds minder fondsen voor de verdere financiering van hun activiteiten. Daarnaast kondigt Silicon Valley Bank aan dat ze voor 2,25 miljard dollar aan kapitaal heeft opgehaald en tevens een portefeuille financiële titels heeft moeten verkopen voor een bedrag van 21 miljard dollar om genoeg cash te behouden. Een verkoop die wel gepaard ging met een zwaar verlies van 1,8 miljard dollar. Maar in plaats van voor wat rust te zorgen worden de beleggers nog meer gealarmeerd en haasten ze zich om hun activa af te halen.

De autoriteiten grepen in en namen de controle over de bank. Zondag haalden de Federal Reserve, de Amerikaanse Schatkist en de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) het zware geschut boven om paniek te vermijden. Ze beloofden de cliënten dat ze al hun deposito's bij de Silicon Valley Bank mochten afhalen. Tegelijk werd er ook bekendgemaakt dat de Signature Bank de deuren moest sluiten, maar dat ook die cliënten hun geld niet zullen verliezen.

…En het spook van een nieuwe financiële crisis doemt op

Gans het Amerikaanse banksysteem davert op zijn grondvesten en de beleggers maken zich zorgen om de bankwaarden, maar vooral om Credit Suisse.

De voorbije maanden stond de bank al op wankele benen door het debacle met het Amerikaanse hedgefund Archegos en het vele geld dat de cliënten afhaalden (iets wat maar moeizaam kan worden ingedijkt). Dinsdag liet de Zwitserse bank dan weten dat er "grote zwaktes zijn ontdekt binnen de interne controles". Woensdag zei de Saudi National Bank, met 9,88% van het kapitaal de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, aan Bloomberg dat ze niet van plan is nog meer geld vrij te maken om Credit Suisse te ondersteunen. De markt is geschokt door dit nieuws en dit leidt tot de diepe duik van de Credit Suisse-titels, meer bepaald de obligaties.

Obligatiehouders maken keuzes

Credit Suisse trekt de andere Europese banken mee in haar kielzog. BNP Paribas, Deutsche Bank en ING zien hun aandelen zwaar kelderen en hun obligaties komen onder druk te staan.

De reactie van de obligatiehouders is echter (voorlopig) minder streng dan voor Credit Suisse. Terwijl de Zwitserse bank nu een intrest van meer dan 10% moet neertellen om schuldpapier op 6 jaar binnen te halen, blijven de leningskosten voor BNP Paribas, Deutsche Bank en ING "beheersbaar".

Van dat trio wordt Deutsche Bank als het meest risicovol beschouwd, want ze moet nu een vergoeding van 4,8% bieden om fondsen op te halen met een vervaldag in 2028. Voor eenzelfde looptijd dient BNP Paribas 4,3% te geven en ING ongeveer 4%.