Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De signalen staan gunstig voor een stijging van de goudprijs. Hoe te investeren?

Met een stijging van 7% tot 1.969 dollar per ounce (31,1 gram) heeft goud vorige week zijn grootste wekelijkse stijging in vier maanden laten optekenen. Daarmee wordt de positieve trend uit 2022 voortgezet. Ondanks de aankondiging van de buy-out van Credit Suisse door UBS, ging het edelmetaal opnieuw met 1% omhoog tot boven $ 2.000 per ounce.

Het edelmetaal, waarvan de recordprijs dateert van augustus 2020 op $ 2.070 per ounce, bevindt zich momenteel in een gunstige marktomgeving.

Op de achtergrond is er nog steeds besmettingsgevaar binnen de bankensector, het omvallen van verschillende regionale spelers in de Verenigde Staten en in Europa zijn er de problemen met Credit Suisse.

Maar het goud profiteert ook van het feit dat investeerders nu inzetten op een opnieuw meer versoepelende Fed vanwege de hierboven vermelde problemen met de banken.

Halverwege de week zal de Amerikaanse Centrale Bank de omvang van haar nieuwe renteverhoging bekendmaken, die volgens verschillende prognoses uiteindelijk beperkt zal blijven tot 25 basispunten. Waarna wordt verwacht dat de Fed zal pauzeren in haar cyclus van renteverhogingen.

Minder grote renteverhogingen betekenen waarschijnlijk ook een goedkopere dollar, wat meestal positief is voor het goud. De goudprijs wordt uitgedrukt en verhandeld in dollar.

Lagere rentevooruitzichten gaan ook gepaard met een lager rendement op obligaties, wat minder nadelig is voor de aantrekkelijkheid van goud. Het gele metaal levert namelijk geen enkel rendement op, met uitzondering van een eventuele meerwaarde op de verkoopprijs.

Hoe te beleggen in goud bij Goldwasser Exchange?

Beleggen in goud kan op verschillende manieren. Dat kan bijvoorbeeld door aandelen te kopen van bedrijven actief in de sector, waarvan Newmont Mining, Barrick Gold of Anglogold de bekendste zijn. Hoe hoger de prijs van goud, hoe meer de marge van de goudproducenten stijgt.

Een andere mogelijkheid is om obligaties van deze bedrijven te kopen. Onze blik viel op de obligatie van Newmont Corporation met een looptijd tot  2029. Deze levert een jaarlijks rendement op van bijna 5% op basis van een indicatieve koers van 88% van de nominale waarde (“BBB+”-rating, verkrijgbaar in coupures van $ 2.000).

Doordat deze lening flink onder pari wordt verhandeld, is ze fiscaal voordelig voor de Belgische ingezeten belegger.Dat blijkt uit het feit dat de effectieve belastingvoet (E.B.V) beperkt is tot 17%.

Newmont is een echte goudreus, die een productiecapaciteit claimt van maximaal acht miljoen ounces goud per jaar en die meer dan 12 miljard dollar aan jaaromzet genereert.

Terwijl een belegging in fysiek goud veel beperkingen met zich meebrengt, is de gemakkelijkste en snelste manier voor iedereen die in goud wil beleggen waarschijnlijk het gebruik van een tracker die de evolutie van het edelmetaal nabootst.

Deze trackers (of indexfondsen) zijn extreem liquide en kunnen zowel bij aan- als verkoop gemakkelijk worden verhandeld. Het gebruik van trackers is dus een snelle en gemakkelijke manier om in de sector te beleggen zonder individuele effecten te hoeven selecteren.

Aarzel niet om contact op te nemen met Goldwasser Exchange op + 32 (0) 533 22 40 of via e-mail op info@goldwasserexchange.be voor alle informatie over dit financiële instrument.