Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Volatiele rentes en bezorgdheid om banken. De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Rentemarkten: gaat Fed ECB volgen?

De markten blijven volatiel na verscheidene dagen van opschudding waarbij de bankaandelen kelderden en de verwachtingen betreffende de rentes van de centrale banken daalden.

Het failliet van de drie Amerikaanse banken Silicon Valley Bank, Silvergate en Signature Bank, die het slachtoffer werden van de versnelde stijging van de kredietkost in de Verenigde Staten, stak het vuur aan het lont. Een brandhaard die zich naar Europa verspreidde en meer bepaald naar Credit Suisse. De steun die de bank kreeg van de Zwitserse centrale bank kon de bezorgdheid nauwelijks doen afnemen. Hetzelfde gebeurt trouwens aan de andere kant van de Atlantische Oceaan waar de First Republic Bank de beleggers steeds nerveuzer maakt, ondanks de overheidsmaatregelen en het feit dat 11 Amerikaanse banken, waaronder JP Morgan, die regionale financiële instelling ter hulp snelden.

De autoriteiten willen nochtans voor rust en kalmte zorgen. Zo heeft de Europese Centrale Bank, die absoluut paniek wil vermijden, beslist de inflatie te blijven bestrijden door de rentes met 50 basispunten (0,50%) op te trekken. Dit gebeurde zoals eerder beloofd tijdens de recentste bijeenkomst van het comité voor monetair beleid. Sommigen opperden wel de vraag of de cyclus van renteverhogingen niet beter zou worden opgeschort aangezien het op de markten de verkeerde kant lijkt op te gaan. De ECB liet echter weten dat ze de huidige spanningen op de markten van nabij volgt en dat ze over een brede waaier van instrumenten beschikt om indien nodig de liquiditeit van het financieel systeem te verzekeren. De bewakers van de euro blijven niettemin voorzichtig over het verder verloop van de monetaire verstrakking.

Op de heel korte termijn heeft het bankroet van verschillende Amerikaanse banken ervoor gezorgd dat beleggers hun verwachtingen wat betreft de monetaire politiek zwaar hebben herzien, wat zich dan ook vertaalde in een zware daling van de rendementen.

Op enkele dagen tijd heeft het rendement op Amerikaanse staatsbons een duik genomen. Die op tien jaar verloor de voorbije week 27 basispunten en viel terug naar 3,430%. Hiermee ligt het terug op het niveau van begin februari. Dat was net voor er uitstekende cijfers werden gepubliceerd over de arbeidsmarkt in de VS. Cijfers die de obligatierendementen toen omhoog trokken.

Voor de tweejaarsrente, die uiterst gevoelig is voor de verwachtingen omtrent het monetair beleid, bedraagt de terugval van de Fed Funds 77 basispunten en wordt er op 3,825% geland. Ook in Europa zetten de rentes een stap terug en meer bepaald die van de OLO van de Belgische staat.

Volgende afspraak voor een stresstest van de markten: de rentebeslissing van de Amerikaanse Federal Reserve (woensdagavond) en in mindere mate die van de Bank of England op donderdag. In tussentijd kan er echter nog veel gebeuren.

Rendement staatsbons op 10 jaar
  17/03/2023 10/03/2023 03/01/2023
VS  3,430 % 3,705 % 3,746 %
Duitsland  2,107 % 2,504 % 2,387 %
Italië  4,045 % 4,317 % 4,487 %
België  2,852 % 3,098 % 3,011 %

 

Primaire obligatiemarkt: weinig nieuwe uitgiftes

Door de turbulente beurzen hebben de bedrijven even op de pauzeknop geduwd. Er vielen dus geen belangrijke operaties te noteren op de primaire markt. Iets dat in fel contrast staat met de voorbije weken toen vooraanstaande ondernemingen zoals BASF, Colgate-Palmolive en Nestlé zich wel tot de beleggers wendden.

Enkele recent uitgegeven obligaties
Emittent Coupon Looptijd Coupure Hoofdsom Valuta
BASF SE 4,50 % 08/03/2035 100.000 500 miljoen EUR
Nestlé Finance International Ltd 3,75 % 13/03/2033     1.000 850 miljoen EUR
Colgate-Palmolive 4,60 % 01/03/2033     2.000 500 miljoen USD

 

Valutamarkten: Dollar en euro schouder aan schouder

De zenuwen van de traders werden de voorbije dagen zwaar op de proef gesteld en het lijkt erop dat dat nog wel even zal duren, zeker tot de volgende bijeenkomst van de Fed komende woensdag.

Vorige woensdag zakte de euro naar 1,0519 dollar nadat de hoofdaandeelhouder van Credit Suisse weigerde een kapitaalsverhoging door te voeren. Dit gooide een schaduw van onzekerheid over de toekomst van de Zwitserse bank. De bezorgdheid omtrent de banken in de eurozone deed beleggers opteren voor activa zoals de dollar. Dankzij de renteverhoging van de ECB kon de euro zich herpakken en de week afsluiten op 1,0669 dollar.

Blik op de valuta
  17/03/2023 10/03/2023 02/01/2023
EUR/USD 1,0669 1,0642 1,0668
GBP/USD 1,2179 1,2034 1,2048
USD/YEN 131,83 135.00 130,74

 

 

Aandelenmarkten: bankwaarden zijn flop, Bolloré top

Het blijven moeilijke dagen voor de bankwaarden. In Europa liet de bankindex een krimp van 11,5% optekenen op weekbasis. Credit Suisse verloor 26%. Dat is heel wat meer dan de daling van 5% van de Europese index Stoxx 600. De index S&P500 daarentegen slaagde er in 1,4% te klimmen dankzij de technologiewaarden en de hoop op een meer inschikkelijke Fed.

Er viel ook een mooie verrassing te noteren, namelijk Bolloré, een Franse multinational die actief is in transport, logistiek en communicatie. De groep onder leiding van Vincent Bolloré heeft op Euronext Paris een beurswaarde van bijna 16,4 miljard euro. De beleggers waren in de wolken toen het bedrijf op dinsdag 14 maart zijn jaarresultaten van 2022 bekendmaakte en kon uitpakken met een winst van 3,4 miljard euro. Dat bedrag is hoofdzakelijk de meerwaarde op de verkoop van zijn logistieke activiteiten in Afrika voor 3,15 miljard euro. Met deze berg cash wil Bolloré een vereenvoudigd openbaar bod tot aankoop lanceren op 9,78% van zijn kapitaal. Prijs van de operatie: 5,75 euro per titel of 12% meer dan de slotkoers van voor de aankondiging. Dat nieuws deed het aandeel opveren naar een nieuwe historische piek van 5,60 euro.

 

Gans het team van Goldwasser Exchange wenst u een aangename week.