Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

OLO's profiteren van de stormloop richting veilige vluchthavens

De onrust binnen de banksector heeft de afgelopen dagen geleid tot een massale vlucht van de beleggers richting veilige vluchthavens, en dan op de eerste plaats naar staatsobligaties. De Belgische staat profiteerde daarvan door maandag een veiling van OLO's (lineaire obligaties) tegen sterk gedaalde koersen te organiseren.

In feite heeft het Federaal Agentschap van de Schuld drie bestaande uitgiften geherfinancierd, met looptijden van respectievelijk 4, 10 en 16 jaar.

In tegenstelling tot staatsobligaties die bestemd zijn voor het grote publiek, zijn deze leningen op de primaire markt alleen toegankelijk voor instellingen zoals banken en fondsbeheerders.

Aangezien de vraag van de investeerders het aanbod overtrof, maakte het agentschap van de gelegenheid gebruik om 3,9 miljard euro op te halen. Dat is een recordbedrag gelijk aan dat van september 2018, aldus Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld.

De interesse van de beleggers moeten worden gezien tegen de achtergrond van risicoaversie en bezorgdheid over de banksector.

De grote vraag naar deze obligaties deed logischerwijze de rendementen dalen. Het rendement op de Belgische staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar werd teruggebracht tot 2,77%, tegen een jaarpiek op 3,39% begin maart. Dat was niet toevallig vlak voor de aankondiging van liquiditeitsproblemen bij een aantal Amerikaanse regionale banken.

Naar een minder agressieve ECB?

De daling van de rendementen op staatsobligaties komt mogelijk ook voort uit de verwachting dat de ECB in de toekomst minder agressief zou kunnen zijn in haar monetaire beleid.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, benadrukt in dit verband dat Christine Lagarde aangaf dat het duidelijk was dat de spanningen rond de financiële stabiliteit van de banken een impact zouden kunnen hebben op de consumentenvraag. Daardoor kan de inflatiedruk afnemen en dus ook de nood aan renteverhogingen".

"Het is dan ook vrij logisch dat de rente flink is gedaald, wetende dat de centrale banken waarschijnlijk minder agressief zullen moeten optreden om de inflatie weer op het gewenste niveau te krijgen", aldus de econoom.

Een jaarlijks rendement van 2,50%

Voor beleggers die hun spaargeld willen diversifiëren in Belgisch staatspapier, hebben we de OLO uitgekozen die loopt tot 2027 en die het mogelijk maakt om een jaarlijks rendement van 2,50% te realiseren op basis van een koers onder pari van 89,50% van de nominale waarde.

Wat moeten we weten over OLO's?

Lineaire obligaties of OLO's zijn het belangrijkste financieringsinstrument van België op de schuldenmarkt. Alleen al dit jaar wil de schatkist via deze staatsobligaties zo'n 45 miljard euro ophalen en dat is een historisch bedrag.

Sinds 1 januari heeft het Federaal Agentschap van de Schuld al 16,4 miljard euro opgehaald, of 36% van de doelstelling voor het volledige jaar.

Bron

L'Echo, "Recordlening van de Belgische Staat dankzij zijn statuut van veilige vluchthaven voor OLO’s"