Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie van VGP 2025 in Euro: bijna 6% rendement op jaarbasis

VGP, dat zojuist een obligatielening van 150 miljoen euro heeft terugbetaald, blijft aanwezig op de secundaire markt met verschillende looptijden, waaronder een obligatie die loopt tot april 2025 waarvan het jaarlijkse rendement bijna 6% bedraagt op basis van een koers van 95,30 % van de nominale waarde.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro (dit wil zeggen 95.300 euro op basis van de huidige koers) wordt deze obligatie niet gevolgd door de ratingbureaus.

Bovendien betaalde VGP de jaarlijkse coupon voor deze lening enkele weken geleden uit. Het aantal te betalen dagen aan verlopen intresten is dus beperkt tot 44, wat niet onbelangrijk is vanuit belastingoogpunt.

Duidelijk hoger rendement

Terwijl deze vastgoedontwikkelaar die gespecialiseerd is in logistieke magazijnen een jaarlijks rendement van 3,30% bood bij de emissie van deze obligatie in 2017, is dat rendement nu opgelopen tot bijna 6%.

Dit uiteraard tegen de achtergrond van de stijging van de rentetarieven. Maar net als andere spelers in de sector wordt VGP al een jaar geconfronteerd met een ongunstige cocktail bestaande uit de toegenomen concurrentie van e-commerce, met duurder geld dat negatief is voor de bouwsector en natuurlijk ook met de toename van de prijzen voor bouwmaterialen.

Een context die de Belgische groep ertoe bracht de ontwikkeling van zijn vierde joint venture in september 2022 met zijn historische partner Allianz on hold te plaatsen.

Het partnership met de Duitse financiële reus was een groeimotor voor VGP in de vorm van voordelige leningen om magazijnen te bouwen die vervolgens werden overgedragen aan Allianz, om zo ervoor te zorgen dat de aanvoer van cash geld verzekerd was.

Bij afwezigheid van voldoende rendement, maar ook met het oog op het benutten van kansen wanneer die zich aanbieden, voerde deze ontwikkelaar van onroerend goed eind november een kapitaalverhoging door, waarmee 300 miljoen euro werd opgehaald aan een koers van 55 euro per aandeel.

Begin januari 2022 noteerde het aandeel VGP nog steeds rond ... 250 euro, tegen 96 euro maandagavond bij het slot van de beurshandel.

Momenteel kijkt de markt vooral uit naar de terugkeer van de joint ventures. Afgelopen vrijdag, tijdens de jaarlijkse algemene vergadering, verklaarde het bedrijf op het punt staan om ​​twee nieuwe joint ventures af te sluiten.

De gesprekken daaromtrent zouden goed opschieten en de groep verwacht binnenkort meer nieuws te kunnen communiceren...