Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Dollar onder een stralende hemel | Een salvo aan nieuwe obligatie-uitgiftes | De week in een notendop

Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week.

Rentemarkten: wat zal ECB beslissen?

De volgende uren en dagen zal de nervositeit op de beursvloer ongetwijfeld enkele procentjes toenemen, want we staan aan de vooravond van twee uiterst belangrijke bijeenkomsten. Deze week, op donderdag 14 september om precies te zijn, zal de Europese Centrale Bank (ECB) vergaderen over een eventuele renteverhoging. Een week later is het aan de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) om zich uit te spreken over het monetair beleid.

Volgens een peiling van persagentschap Reuters verwacht de meerderheid van de economen dat de ECB zijn belangrijkste rentes op eenzelfde niveau zal houden. Ze menen dat het tijd is dat de Europese Centrale Bank even op de pauzeknop duwt, want de eurozone begint echt wel de effecten te voelen van negen opeenvolgende renteverhogingen. Het steeds terugkeren van flauwe indicatoren tijdens de laatste dagen/weken pleit in die richting. Niettemin blijft de inflatie in Europa (+5,3% in augustus) nog ver verwijderd van de 2% die de ECB vooropstelt. Een nieuwe renteverhoging blijft dus mogelijk. Is het niet de komende week, dan wel misschien na een van de volgende vergaderingen. Dat is alleszins de mening van Klaas Knot, gouverneur van de Nederlandse centrale bank en lid van de Algemene Raad. De voorbije week heeft hij de markten hieromtrent een niet mis te verstane waarschuwing gegeven. Markten die zich tevens zorgen maken over de recente stijging van de olieprijs. De druk op de prijs van het zwarte goud zou dus de taak van de centrale banken best wel eens kunnen bemoeilijken in hun strijd tegen de inflatie.

U merkt het al, er zal koortsachtig worden uitgekeken naar de beslissing van de ECB en de uitleg van voorzitster Christine Lagarde. Naast de statistiek over de consumentenprijzen in de VS van komende woensdag wordt dit zonder twijfel de belangrijkste afspraak voor deze week. Die statistiek wordt trouwens de laatste over deze materie voor ook de Fed zijn positie bekendmaakt betreffende de rentes.

 

Rendement staatsbons op 10 jaar
  08/09/2023  01/09/2023 03/01/2023
VS  4,271 %  4,186 % 3,746 %
Duitsland  2,613 %  2,549 % 2,387 %
Italië  4,334 %  4,229 % 4,487 %
België  3,238 %  3,164 % 3,011 %

 

Primaire markt: een salvo aan nieuwe uitgiftes

De primaire markt blijft gonzen van de bedrijvigheid. Goed nieuws dus voor beleggers. Hierdoor hebben ze de keuze uit een ruim aanbod binnen een context waar de gestegen rentevoeten obligaties opnieuw aantrekkelijker hebben gemaakt ten opzichte van risicovollere activa zoals aandelen.

Onder de recente uitgiftes pikken we er die uit van de Japanse autoconstructeur Toyota en de Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines John Deere. Die laatste heeft schuldpapier uitgegeven via John Deere Capital Corp, een dochtermaatschappij die speciaal werd opgericht voor operaties ten dienste van retailklanten. In kleine coupures dus.

 

Nieuwe obligaties
Emittent Coupon Looptijd Coupure Hoofdsom Valuta
John Deere Capital Corp 5,300% 08/09/2025     1.000 350 miljoen USD
LVMH 3,500% 07/09/2033 100.000  1,5 miljard EUR
Toyota Motor Credit Corp 5,250% 11/09/2028     2.000 750 miljoen USD
Unilever Capital Corp 4,875% 08/09/2028 100.000 700 miljoen USD

Valutamarkten: een nieuwe week, een nieuwe klim van de dollar?

Beleggers stellen zich vragen bij de (brutale?) veerkracht van de Amerikaanse economie. Ze vragen zich af of de Fed wel degelijk gaat stoppen met zijn renteverhogingen. Er staan ook vraagtekens bij het renteniveau omdat er nu verwacht wordt dat het “voor langere tijd hoog zal blijven”. Voor het groene bankbiljet is dit echter een ondersteunende factor en het kan daarbij ook nog eens profiteren van zijn status van toevluchtswaarde nu China de neiging heeft zijn munt te laten onderuitglijden binnen een sombere economische context en een wankele vastgoedsector. In Europa blijkt dan weer uit recente macro-economische statistieken dat er voorzichtigheid geboden is.

Kortom, de dollar profiteert van de verschillen tussen het economische traject van de Verenigde Staten en dat van andere grote mondiale economieën. Hij blijft de laatste weken onophoudelijk verdapperen tegenover een korf referentievaluta. Sinds zijn jaardieptepunt van half juli klom de Amerikaanse dollarindex trouwens 5% ten opzichte van een korf vreemde valuta.

 

Blik op de valuta
  08/09/2023  01/09/2023 02/01/2023
EUR/USD 1,0703 1,0777 1,0668
GBP/USD 1,2467 1,2591 1,2048
USD/YEN 147,82 146,25 130,74

 

Aandelenmarkten: olie, China en centrale banken temperen enthousiasme

De markten worden in de tang gehouden door de stijging van de olieprijs (Rusland en Saoedi-Arabië hebben de oliekraan wat meer dichtgedraaid), de vraagtekens omtrent de economische groei (China) en de spanningen tussen China en de VS (doordat Peking iPhones in de ban gooide voor alle overheidsmedewerkers). En de aankomende beslissingen van de ECB en de Fed doen ook al niet veel goeds aan het marktsentiment.

 

Prestatie beursindexen op 08/09/2023
Index Voorbije week Year-to-date Op jaarbasis
Euro Stoxx 50 -1,06 % +11,69 % +18,69 %
CAC 40 -0,77 % +11,85 % +16,55 %
BEL 20 -0,74 %    -1,23 %    -0,21 %
Nasdaq Composite Index  -1,93 % +31,48 % +13,62 %

De beslissing van China omtrent het gebruik van de iPhone deed Apple een duik nemen (en besmette meteen gans de techsector). Het aandeel Apple schoot er 6% bij in.

Er waren wel enkele waarden die er bovenuit staken. Een daarvan is InPost dat een sprong vooruit maakte van 9% na de bekendmaking van de resultaten voor het tweede kwartaal, meer bepaald de verbeterde exploitatiemarge. Dit dankzij “een verhoogde rentabiliteit in Polen en significant gedaalde verliezen in het Verenigd Koninkrijk en Italië”, liet de Poolse groep weten via een persbericht.

 

 

Gans het team van Goldwasser Exchange wenst u een aangename week.