Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een rendement van 5,45% in Canadese dollar voor een obligatie van Mercedes

Net als haar Australische tegenhanger heeft de Central Bank of Canada afgelopen woensdag gekozen voor de monetaire status quo, waarbij ze niettemin de deur open heeft gelaten voor een nieuwe renteverhoging indien nodig. Dit biedt ons de kans om nog eens te kijken naar een ​​obligatie in Canadese dollar.

Wat meer ademruimte dus voor de financiële markten, nadat de Canadese centrale bank de afgelopen achttien maanden tien renteverhogingen had doorgevoerd. Dit krachtig optrekken van de rentevoeten heeft uiteraard tot doel de economische activiteit te vertragen en de inflatie terug te brengen naar het midden van het beoogde bereik, namelijk tussen 1 en 3%.

Een doel dat langzaam maar zeker in zicht komt, gezien de consumentenprijsindex in juli met nog 3,27% steeg. Anderzijds blijft de inflatie in bepaalde componenten van de CPI nog steeds erg hoog, en dat geldt op de eerste plaats voor de boodschappenmandjes.

Een kleine opluchting ook voor de gezinnen die hun hypotheeklasten in juli met meer dan 30% op jaarbasis zagen stijgen. Hierdoor drongen verschillende politici bij de centrale bank aan om de rente niet verder te verhogen.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, merkt op dat er ook geen renteverlaging in zicht is, ook al kromp het bbp in het tweede kwartaal met 0,2% op jaarbasis.

“De centrale bank is van mening dat zij, gezien de recente tekenen die erop wijzen dat de overmatige vraag in de economie aan het vertragen is en wetende dat de effecten van het monetaire beleid slechts met vertraging voelbaar zijn, er goed aan deed om haar beleidsrente op 5% te handhaven en om de balans te blijven normaliseren.

Terwijl de ECB komende donderdag een besluit moet nemen over haar rentetarieven en de FED volgende week aan de beurt is, voegt de econoom eraan toe dat het einde van de monetaire verkrapping nabij is voor de meerderheid van de centrale banken, zelfs voor de Bank of England. Gouverneur Andrew Bailey van de BoE verklaarde immers voor het Parlement: "Ik denk dat we veel dichter bij de top van de cyclus zijn gekomen."

Een obligatie die flink onder pari noteert

Terwijl de Canadese dollar in een jaar tijd een daling van bijna 10% ten opzichte van de euro liet optekenen, kan de belegger die zijn spaargeld wil diversifiëren in onze selectie verschillende obligaties in de genoemde valuta vinden. Zo is er onder meer de obligatie van Mercedes-Benz Finance Canada met een looptijd van nog twee jaar.

Op basis van een coupon van 1,65% en een koers onder pari van 92,80% op de nominale waarde, biedt deze obligatie een jaarlijks rendement tot de vervaldag van 5,45%.

De obligatie is verkrijgbaar in coupures van 5.000 Canadese dollar (3.424 euro op basis van de laatste wisselkoersen) en heeft een investment grade "A"-rating bij Standard & Poor's.