Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Danone: waarom we de oude obligaties verkiezen boven de nieuwe

De Franse agrifoodgigant Danone (Actimel, Nutrilon, Evian...) heeft zojuist via een nieuwe obligatie 800 miljoen euro opgehaald.Hoewel deze obligatie beschikbaar is op de secundaire markt, worden de beleggers met een belangrijke vraag geconfronteerd. Kiezen we voor deze nieuwe obligatie of liever voor een oude?

Dit is een belangrijke vraag omdat de belastingdruk in beide gevallen sterk verschilt. De oude obligatie werd een paar jaar geleden door dezelfde emittent op de markt gebracht toen de financieringsvoorwaarden totaal anders waren.

Op de achtergrond de renteverhogingen door de ECB, die de emittenten van obligaties dwingen om beleggers beter te vergoeden (lees met een hogere coupon).Een hogere coupon betekent echter ook een hogere belastingdruk die op het rendement weegt.

Dit is een factor die ook bij andere bedrijven steeds vaker naar boven zal komen, dit naarmate bedrijven die schulden aangingen toen de rente laag stond zich moeten herfinancieren aan hogere rentevoeten.

Tenslotte moet er, naast de fiscale component, ook een keuze gemaakt worden op basis van het beleggersprofiel.

2 Danone obligaties, 2 verschillende belastingregimes

Evenals als andere emittenten die onlangs naar de obligatiemarkt zijn gekomen, is Danone een schoolvoorbeeld van de hierboven beschreven evolutie.

Terwijl de nieuwe obligatie (aflosbaar in 2029) een coupon van 3,706% biedt, heeft de in 2020 uitgegeven obligatie met een vergelijkbare looptijd een coupon van 0,395%. Bij een prijs van 84% van de nominale waarde bedraagt ​​het jaarlijkse rendement 3,67%, in lijn met dat van de nieuw uitgegeven obligatie.

Het verschil tussen deze twee obligaties ligt in het gewicht van de belastingen dat op het rendement weegt. In het eerste geval wordt de roerende voorheffing van 30% geheven op de coupon van 3,706%. Dat is ook bij de tweede het geval, maar daar bedraagt de coupon slechts 0,395%.

Om de belastingdruk te beperken en zijn rendement te maximaliseren, is het voor de belegger interessanter om zich op de tweede obligatie te focussen.

De effectieve belastingvoet (E.B.V.), zoals berekend door Goldwasser Exchange, vormt hiervan het bewijs namelijk 29,7% in het geval van de nieuwe obligatie en slechts... 3,57% voor de bestaande. Dus hoe lager deze belastingvoet, hoe fiscaal aantrekkelijker de obligatie is. Voor meer details over dit onderwerp nodigen wij u uit om ons artikel in Oblis School nog eens te raadplegen.

Uitgever Coupon Maturiteit Koers Rendement T.I.E
Danone 3,706% 13/11/2029 99,90% 3,74% 29,7%
Danone 0,395% 10/06/2029 84% 3,68% 3,57%

2 obligaties, maar ook 2 beleggersprofielen

Om uiteindelijk de beste keuze te maken, is er nog een andere factor waarmee u rekening moet houden en dat is uw beleggersprofiel en, daarmee samenhangend, uw financiële behoeften.

Zoals Alexandre Goldwasser, directeur van de gelijknamige beursvennootschap, in de Franstalige krant Echo van afgelopen zaterdag uitlegt, zal de belegger die elk jaar een coupon nodig heeft om bepaalde uitgaven te dekken er belang bij hebben zich te wenden tot de obligatie die een hogere coupon biedt, zelfs als dit betekent dat zijn rendement omlaag gaat vanwege de belastingdruk.

Aan de andere kant zal de belegger die geen regelmatige instroom van contant geld nodig heeft en zijn rendement wil maximaliseren, zich eerder aangetrokken voelen tot de andere obligatie.

Nog een element om rekening mee te houden: beide obligaties zijn verkrijgbaar in coupures van telkens 100.000 euro. Omdat de tweede obligatie echter aanzienlijk onder de nominale waarde kan worden gekocht tegen minder dan 84%, bedraagt ​​het te betalen bedrag bij aankoop slechts 84.000 euro.

Prognoses voor volledige boekjaar opgetrokken

Hoewel Danone een investment grade ‘BBB+’-rating heeft bij Standard & Poor’s (met stabiele vooruitzichten), gaf de groep in haar persbericht aan dat de uitgifte grotendeels werd onderschreven door een gediversifieerde basis van investeerders. Wat het vertrouwen van de markt in het bedrijfsmodel van Danone bevestigt, evenals in de kwaliteit van zijn kredietprofiel."

Wat de resultaten betreft, sloot Danone zijn laatste jaarlijkse boekjaar 2022 af met een omzet van 27,7 miljard euro uitgesplitst naar de omzet van zijn verschillende merken. Dat zijn onder andere Actimel, Activia, Alpro, Danette, Danio, evian, Nutrilon of Volvic, om maar slechts enke voorbeelden te noemen.

Als concurrent van Unilever en Nestlé moet worden opgemerkt dat de groep onlangs haar jaarprognoses heeft verhoogd en nu rekent op een groei van 6 tot 7% ​​op vergelijkbare basis, vergeleken met 4 tot 6% voorheen.