Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De secundaire markt

De secundaire markt is de plaats waar eerder uitgegeven obligaties verhandeld worden (lees in dat verband ‘De primaire obligatiemarkt’). Men kan het een beetje vergelijken met de occasiemarkt voor auto’s. De beleggers kopen en verkopen er hoeveelheden obligaties tegen een bepaalde, gegeven prijs.

Het bijzondere aan de secundaire obligatiemarkt is evenwel dat het een onderhandse markt is. Dat wil zeggen dat er geen welbepaalde plaats is waar de kopers en verkopers hun orders en respectievelijke prijzen naast elkaar leggen. In tegenstelling tot de aandelenmarkt is de secundaire markt niet gecentraliseerd. De transacties gebeuren buiten de beurs, rechtstreeks tussen de beleggers en via een makelaar. In feite worden de transacties uitgevoerd op een heleboel plaatsen, zoveel plaatsen als er transacties zijn. Het belangrijkste nadeel aan dit soort markten is het gebrek aan transparantie bij de prijsvorming. Er is echter nog een ander nadeel: de liquiditeit.

De liquiditeit is de mogelijkheid voor een koper of verkoper om een verkoper of koper van effecten te vinden in goede marktomstandigheden (regelmatigheid van de transacties, beperkte prijsverschillen enz.). De liquiditeit kan dus soms erg beperkt zijn. Dat kan meer bepaald verklaard worden door de zogenaamde ‘buy-and-hold’-strategie. Investeerders op lange termijn (pensioenkassen, pensioenfondsen, particulieren enz.) houden dan hun effecten in portefeuille gedurende een lange periode en zelfs tot aan de vervaldag om vervolgens de coupons te innen.

Een ander element dat een ongunstige invloed heeft op de liquiditeit is het aantal obligatie-emissies dat in omloop is. In tegenstelling tot de aandelen, waarvoor er doorgaans slechts één genoteerde waarde bestaat, kunnen voor een zelfde uitgever verschillende obligatie-emissies bestaan die uitgegeven werden op verschillende plaatsen van de rentecurve. Obligaties worden uiteraard genoteerd op de gereglementeerde markten, zoals Euronext en vooral de beurs van Luxemburg. Maar de transacties die daar gedaan worden, weerspiegelen niet altijd de realiteit.