Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De waarde van de week: Anglogold

Anglogold Ashanti is een Zuid-Afrikaanse mijnbouwgroep met als belangrijkste activiteit de exploitatie van goudmijnen en dus de productie van goud. Het bedrijf beschikt over 17 exploitatiesites in 4 delen van de wereld: Zuid-Afrika, Continentaal Afrika en de beide Amerika’s.Bijproducten van de groep zijn zwavelzuur, zilver en uranium.

Vorig jaar produceerde Anglogold Ashanti 3.628 miljoen troy ounce goud, waarmee het bedrijf zich bij de top drie in de wereld van grootste goudproducenten rangschikt. De belangrijkste concurrenten zijn Barrick Gold, Newmont Mining en natuurlijk ook nog Goldfields.

Anglogold realiseerde over het boekjaar 2016 een nettowinst van 111 miljoen dollar op zijn productie-activiteiten, waar er het jaar voordien nog een verlies van 73 miljoen dollar was. De free cash-flow verdubbelde tot 278 miljoen dollar, waardoor de nettoschuld verminderde tot 1,92 miljard dollar (tegenover 2,20 miljard dollar in 2015).

Wat doen de aandelen?

De aandelen Anglogold noteren zowel op de beurs van Wall Street als op die van Johannesburg. De koers bereikte vorige zomer een niveau dat niet meer was bereikt sinds april 2013. Daarbij profiteerde het bedrijf zowel van de stijging van de goudprijs als van de koersdaling van de Zuid-Afrikaanse rand, de Argentijnse peso en de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar. De productiekosten worden hoofdzakelijk in deze munten uitgedrukt, terwijl goud op de internationale markten nog altijd in dollars wordt betaald.

Als bewijs van vertrouwen in eigen kunnen heeft het bedrijf de uitbetaling van een dividend na 3 jaar onderbreking hervat. Besloten werd om 10% van de free cash-flow uit te keren, waarbij ook geld werd vrijgehouden voor het doen van de noodzakelijke investeringen wat het aanvullen van de bewezen goudreserves betreft.

Wat doen de obligaties?

Wat de obligaties betreft heeft Anglogold vorig jaar de obligatie die liep tot 2020 met een coupon van 8,50% vervroegd terugbetaald, dit met de bedoeling om de financieringskosten te drukken;

Anglogold blijft aanwezig op de obligatiemarkten met een obligatie die loopt tot 15 april 2040 met een coupon van 6,50%. Deze obligatie, met coupon « BB+ » (dus in de categorie « High yield ») bij Standard & Poor’s, kan worden gekocht in coupures van 1.000 dollar aan 101,50% van de nominale waarde. Daardoor bedraagt het rendement 6,38%. Goed om te weten is dat de coupon in 2 schuifjes (april en oktober) wordt uitbetaald, zodat de verlopen intresten momenteel tot enkele dagen beperkt blijven.

Wie een obligatie van Anglogold of een andere mijnbouwgroep koopt, is vanzelfsprekend blootgesteld aan de evolutie van de goudprijs.

Het prijs van het gele metaal werd de laatste dagen ondersteund door zijn status van vluchthaven. De beleggers die zich willen wapenen tegen het politiek risico verbonden aan de Franse verkiezingen of tegen de opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea kunnen bij de edelmetalen terecht.

Op hetzelfde moment verkleinen de recent gepubliceerde macro-economische indicatoren en de problemen die Donald Trump ondervindt om zijn investeringsprogramma doorgevoerd te krijgen de kansen op een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank in juli. Daardoor wordt de dollar geremd in zijn vaart, waardoor deze munt minder aantrekkelijk wordt ten opzichte van het gele metaal.

Bronnen

AngloGold to Resume Dividend as Gold Price Aids Profit Swing (Bloomberg)

De persmededelingen van AngloGold