Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een uitzonderlijk beursjaar voor Lotus Bakeries, maar hoe zit het met 2022 ?

Met een koersstijging van 52% dit jaar heeft Lotus Bakeries, het boegbeeld van de speculooswereld, de status als meest gewaardeerde koekjesmaker ter wereld nog eens extra onderlijnd. Een status die de parel van de Belgische voedingssector zal moeten verdedigen in 2022, dit met op de achtergrond een stijgende inflatie die ook de basisvoedingsmiddelen niet onberoerd laat.

 

Dankzij resultaten die telkens de verwachtingen overtroffen en gekenmerkt werden door een uitzonderlijke internationale groei, hebben de analisten dit jaar hun adviezen voor het aandeel Lotus Bakeries regelmatig opgetrokken en dat volstond om de beurskoers naar een recordhoogte van 6.080 euro eind september te brengen.

Lotus staat eerst en vooral voor de speculoos die bij onze terraskoffie hoort, die verkrijgbaar is als spread voor de boterham en het ijs .Onder de merknaam Biscoff zal dit gecommercialiseerd worden.

Buiten België en zijn buurlanden wordt het koekje met zijn korrelige textuur (door de aanwezigheid van bruine suiker) inderdaad verkocht als Biscoff, wat staat voor een samentrekking van de woorden koekje en koffie.

Bedoeling is om van dit koekje een wereldwijd merk te maken. Dat lijkt aardig te lukken ook, gezien de 20% omzetgroei in de eerste jaarhelft. Die omzet kwam uit op 365 miljoen euro.

Een stevig gewaardeerd aandeel?

In het algemeen zijn analisten het erover eens dat de Belgische groep de troef van een defensieve bedrijfssector combineert met internationale groei, terwijl nieuwe fabrieken moeten helpen voldoen aan de steeds grotere vraag naar de speculoosproducten.

Het management is van plan om met Biscoff de competitie aan te gaan met de groten van deze wereld, zoals met Oreo van Mondelez bijvoorbeeld. Tegen die achtergrond lijkt het potentieel van het aandeel vandaag beperkt. Een mening die wordt gedeeld door Kris Kippers, analist bij Degroof Petercam, en die werd geïnterviewd door Oblis.

“Lotus Bakeries is een solide bedrijf met een gezonde balans en aanzienlijke groei, maar dat zit mijns inziens echter al in de koers van het aandeel verrekend”.

Zoals vrijwel  elke economische speler vandaag, heeft Lotus te kampen met inflatie en dan in het bijzonder met de stijging van de basisvoedingsmiddelen. Een element dat tijdens de volgende publicatie van de resultaten van het bedrijf nauwlettend in de gaten zal worden gehouden door de beleggers.

Kris Kippers herinnert ons er aan dat Lotus Bakeries historisch gezien in staat is geweest om de impact van grondstoffen op haar verkoopprijzen te verzachten, dankzij het vermogen om zich aan te passen aan de marktomstandigheden en dankzij de veerkracht van haar merken.

Van de brokers die het aandeel volgen, mikt alleen Berenberg hoger met een koersdoel van 6.000 euro en een koopadvies. Een robuuste kasstroomgeneratie, een sterke balans en een stabiel rendement op geïnvesteerd vermogen zijn drie positieve factoren die door de Duitse investeringsbank naar voren worden gebracht.

De verwachtingen gaan uit van een koersdoel van 5.725 euro voor de komende maanden, wat iets meer is dan de laatste slotkoers.

Bron

Consensus zoals vermeld door Bloomberg